Etusivu » Miten eri sukupolvien rahankäyttötottumukset eroavat toisistaan?
Miten eri sukupolvien rahankäyttötottumukset eroavat toisistaan?

Eri sukupolvien välillä on selkeitä kulutuseroavaisuuksia, jotka heijastuvat ajanjaksoon, jona henkilö on sattunut syntymään. Vanhemmat sukupolvet ovat tottuneet olemaan säästäväisempiä, koska niukkuus on voinut näytellä vahvaa osaa heidän elämässään. Tätä seuranneella sukupolvella oli kuitenkin paremmat mahdollisuudet kulutukseen taloudellisen tilanteen paranemisen ja kulutustuotteiden lisääntymisen myötä. On kuitenkin myös myöhempiä ikäluokkia, joihin talouden heikko tilanne on vaikuttanut negatiivisesti, ja joissain ryhmissä laman vaikutukset voivat olla yhä nähtävissä. Nykysukupolvi on kasvanut digitalisaation ja globalisaatoin aikakautena, joka on tuonut rajattoman määrän tuotteita ostettavaksi omalta kotisohvalta käsin. Sukupolvien rahankäyttöön vaikuttaa luonnollisesti myös elämäntilanne. Nykyinen 17–24 -vuotiaiden ikäryhmä kuluttaa ikäryhmistä eniten ainoastaan koulutukseen liittyvissä asioissa, ja vastaavasti yli 75-vuotiaat kuluttavat eniten vain terveyspalveluissa ikääntymisestä johtuvien seikkojen vuoksi. Seuraavissa osioissa käydään läpi osa-alueita, joissa sukupolvien väliset erot tulevat ilmi tänä päivänä.
Verkkokauppakulutusta tarkasteltaessa käy ilmi, että nuorista selkeästi suurempi joukko tekee ostoksia verkossa vanhempiin ikäryhmiin verrattuna. Ostajien määrässä nuoremmat ikäluokat ovat kaikkien tuoteryhmien ja tilauksien kärjessä. Tämä on täysin odotettavissa, koska nykyinen nuorten sukupolvi on kasvanut elektroniikkalaitteiden äärellä. Verkko-ostamisen lisääntymisen suhteen on kuitenkin niin, että kasvua tapahtuu eniten vanhemmissa ikäluokissa. Verkko-ostaminen alkaakin jo olla vakiintunut kulutusmuoto alle 55-vuotiaille, ja näiden sukupolvien väliset erot alkavat olemaan tällä saralla melko pieniä. Ero tätä vanhempiin ikäryhmiin on kuitenkin suuri, joka selittyy sillä, että verkko-ostosten tekeminen ei ole kyseisille sukupolvelle yhtä rutiininomaista ja pienemmät ostokset halutaan yhä tehdä kivijalkakaupoissa totuttuun tapaan.
Vaikka internetin kautta ostaminen painottuu selkeästi nuorempiin ikäluokkiin, ostojen keskiarvoa tutkiessa käy ilmi, että 16–24 -vuotiaiden verkko-ostosten keskiarvo on alle puolet muiden ikäryhmien käyttämästä rahamäärästä, joka voi selittyä sukupolven tämän hetkisellä elämän tilanteella. Otettaessa huomioon sekä ostajien määrä että ostoksiin käytetty rahasumma, painottuu keskimääräinen kulutus 35–54 -vuotiaiden ikäryhmään, joka todennäköisesti tekee rahallisesti yli puolet verkko-ostoksista. Yleisesti ottaen on niin, että mitä vanhemmasta sukupolvesta on kyse, sitä suurempi osa verkko-ostoksiin käytetystä summasta on kulutettu palveluihin.
Kulutusmenojen kasvussa kehitys on ollut suurinta yli 64-vuotiaiden ikäryhmässä. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen ennakkotiedoista, jonka mukaan ikäryhmän kulutus nousi lähes 14 prosenttia vuosien 2012 ja 2016 välillä. Tästä huolimatta ikäryhmän kulutusmenot olivat muita ryhmiä pienemmät, lukuun ottamatta yksinhuoltajatalouksia. Ikäryhmän sukupolvi on hyötynyt työeläkkeen nousemisesta, joka ilmenee eläkeläisten tulotason nousuna ja kulutusrakenteen muutoksena. Ainut toinen ryhmä, jossa kulutus kasvoi, olivat alle 65-vuotiaat pariskunnat. Muissa ryhmissä kulutus on pysynyt miltei ennallaan tai pienentynyt.
Nuorten 18–27 -vuotiaiden ikäluokassa rahaa ei yleensä jää juurikaan säästämiseen, joka selittyy opiskelulla. Elinkustannusten jälkeen rahaa käytetään esimerkiksi vaatteisiin, matkoihin ja vakuutuksiin. Nuorten talousosaamista kartoittaneeseen pohjoiseurooppalaiseen tutkimukseen vastanneiden nuorten mukaan vain 41 % vastanneista ilmoitti kykenevänsä siirtämään rahaa säästöön kuukausittain edes jonkin verran. Ikäryhmän vaikeudet rahan säästämisessä vaikuttavat siihen, että suuremmat hankinnat, kuten asuntojen ostaminen, siirtyvät vanhemmalle iälle. Opiskeluaikojen pidentyminen on myös heijastunut ikäpisteeseen, jossa kulutus on suurinta. Eläketurvakeskuksen raportin mukaan 1990-luvulla kulutus henkeä kohden oli korkeinta 25 ikävuoden kieppeillä olleiden lisäksi vähän yli 50-vuotiailla, mutta vuonna 2006 vastaava huippu elinkaaren alkupäässä oli siirtynyt eteenpäin viidellä vuodella. Aikaisempien sukupolvien on siis ollut mahdollista tehdä suurempia hankintoja, kuten asunnon ostaminen, nuoremmalla iällä. Eräs toinen säästämiseen ja täten kulutukseen vaikuttava seikka on nuorempiin sukupolviin kohdistuva velkataakka, jonka osatekijänä on väestön ikääntyminen. Nuoremmat sukupolvet pystyvät säästämään lähinnä lyhentämällä asuntolainoja, ja jos rahaa ei jää paljon ylimääräiseksi, heijastuu se kulutukseen muutenkin kuin suurempien hankintojen osalta.

On myös syytä ottaa esille kulutuksen varjopuolia, jotka ovat läsnä erityisesti nuoremmissa sukupolvissa. Alle 35-vuotiaiden yksinasuvilla on eniten kulutusvelkaa, vaikka kyseisen ryhmän nettovarallisuus on kaikista pienin. Suomen Asiakastieto Oy:n julkaiseman maksuhäiriötilaston mukaan maksuhäiriöisiä on eniten 25–29 -vuotiaiden joukossa. Tämän ryhmän lisäksi yli 15 % maksuhäiriöisten osuuteen ikäluokissaan ylsivät myös 30–34 – ja 35–39 -vuotiaat. On siis hyvä kiinnittää huomiota siihen, että nämä nuoremmat sukupolvet kärsivät vahvasti kulutukseen liittyvistä ongelmista, vaikka ne ovat taloudellisesta näkökulmasta tärkeässä asemassa.
Eri sukupolvilla on siis erilaiset mahdollisuudet rahan käyttöön. Vaikka nykyinen eläkkeellä oleva ja eläkeikää lähestyvä sukupolvi pystyy elämään taloudellisesti melko vaivattomasti, ei tämä ole mahdollista tuleville sukupolville heidän vanhetessaan nykykehityksen mallin mukaan. Toisaalta nuoremmat sukupolvet ovat päässeet nauttimaan teknologian tuomasta kulutuksen vaivattomuudesta, joka ei ole yhtä helposti lähestyttävää vanhemmille sukupolville. Tietylle ajanjaksolle syntymisellä on ollut omat vaikutuksensa sukupolvien kulutuskäyttäytymiseen, joilla on kaikilla omat puolensa.
Jaa:
Artikkelit

5 parasta palvelua ilmaisille yrityssivuille – testissä suosituimmat vaihtoehdot
Wix tarjoaa helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta Wix on yksi suosituimmista alustoista ilmaisille yrityssivuille. Se tarjoaa laajan valikoiman valmiita pohjia ja drag-and-drop-editorin, joka mahdollistaa sivuston muokkaamisen ilman

Yhdistelylaina vai useita eri lainoja? vertailu, hyödyt ja parhaat vinkit
Yhdistelylaina auttaa hallitsemaan taloutta tehokkaammin Usean eri lainan hallinnointi voi olla hankalaa ja kallista. Jokaisella lainalla on omat korkonsa, maksuaikataulunsa ja kulunsa, jotka saattavat kuormittaa

Yrityslainan korkokulut: miten ne vaikuttavat yrityksesi talouteen
Korkokulujen merkitys yrityksen taloudelle Kassavirran hallinta Yrityslainan korkokulut vaikuttavat suoraan yrityksen kassavirtaan. Säännölliset korkomaksut ovat osa yrityksen kuukausittaisia menoja, jotka on otettava huomioon kassavirran suunnittelussa.

Kalevala-korujen juuret ovat syvällä Suomessa
Ne henkivät vahvasti suomalaisuutta ja Suomen luontoa. Brändin tarina alkoi vuonna 1935 Helsingissä järjestettyjen juhlien kunniaksi, jotka olivat osa Kalevalan 100-vuotisjuhlallisuuksia. Näistä juhlista syntyi ajatus